Фестивал дечјег стваралаштва "Арлекин" 2014
(30.05.2014. - 01.06.2014. Варна - Р. Бугарска)

Сајам професионалне оријентације 2014

Фестивал дечјег и омладинског медијског стваралаштва "Арлекин", који је подржао велики бугарски ТВ режисер и академик Хачо Бојаџијев, поново је отворио врата младим талентима из Бугарске и њене дијаспоре из других држава, изашао из националних оквира и добио међународни карактер. Подршка многих владиних институција и невладиних организација помогла је развоју и реализацији дивне идеје младих људи да стварају у области филмске и телевизијске уметности, радија и интернет сајтова, и омогућила исказивање талената из различитих области. До финалног производа децу су водили најбољи стручњаци и професионалци.

Тема фестивала „Свет виђен мојим очима” отворила је пут у душу и срце младог човека.

Сукоб генерација је вечита тема живота и уметности. Млади људи често имају утисак да их околина не разуме на прави начин и то је један од разлога зашто се не чује њихов глас. Поразна је чињеница да се у ери нових технологија он све мање примећује. Виртуелни свет често замењује реалне контакте.

Одрасли у различитим срединама, градовима и државама, млади људи су у својим радовима оживели животне теме које су јако сличне и дају могућност одраслима да постану део њиховог света. Фестивал је младима дао шансу да их одрасли разумеју и створио услове да развију своје таленте у оквиру филмске, телевизијске, радио и интернет уметности.

Поред тога, млади су се упознали и са иновацијама у овим областима.

Први бугарски 3Д филм "Лет", снимљен прошле године по сценарију ученице гимназије "Свети Кирило и Методије" из Димитровграда - Р. Србија, успешно је наставио свој уметнички живот на међународном фестивалу у Грузији. Фестивал "Арлекин" је ове године пружио деци могућност да науче како се пише музика за филм. Свака нова обука доводи до стварања нових уметничких дела наричито када се одржава у непоновљивој атмосфери Градске уметничке галерије у Варни.

Општина Варна није била само домаћин фестивала, већ и његов главни мецена.

Такође, кроз кандидатуру за Европски омладински главни град 2017, Варна проширује своје искуство из претходних година и показује озбиљну намеру да постане један од главних фактора у одређивању пан-европских омладинских политика. То је титула која се додељује европским градовима на период од годину дана.

Ове године су била номинована два филма из Р. Турске, пет филмова из Р. Грузије и два филма из Р. Србије, телевизијске и радио репортаже из Либана и Канаде.

Више од 100 учесника је било из Р. Бугарске. Својим медијским радовима такмичила су се деца и млади из градова Варна, Русе, Велико Трново, Велинград, Софија, Перник, Разград, Шумен, Плевен, Смољан, Првомај и др. У концертном делу фестивала учествовала је вокална група „Цврчак” из Варне, Филхармонија „Поинир” НДД из Софије, као и гости из Подгорице - Црна Гора и ученици музичке школе "Гимназија В. Лисински" - Ања Петров, Никола Матић и Лука Цвијетић из Београда, Р. Србија.

Руководилац образовног програма у области музика био је диригент и композитор господин Љубомир Денев - млађи.

Ове године су изабрана 4 сценарија ученика Гимназије "Свети Кирило и Методије" из Димитровграда, али је у првој фази снимљен филм "Остварен сан" по сценарију Наталије Стојановић, ученице другог разреда гимназије на бугарском језику, а остала три филма ће бити снимљена када се обезбеде финансијска средства. Аутори осталих награђених сценарија су: "Кап успеха" - Миљана Пејчев, Сања Голубов, Анђела Николов и Тања Анђелков, 3. разред гимназије на бугарском језику, "Почетак авантуре" - Јована Иванов, други разред гимназије на бугарском језику и „Да ли је ово живот” – Драгана Ангелов, четврти разред гимназије на српском језику.

Снимање филма "Остварен сан" финансирала је општина Варна, смештај учесника и храну Државна агенција за Бугаре у дијаспори (ДАБД), а остале трошкове општина Димитровград, Р. Србија и остали.

Гимназија се захваљује општини Варна, ДАБД, општини Димитровград и екипи "Арлекин"-а, који су остварили сан Наталије Стојановић за снимање филма, и сан осталих аутора сценарија да учествују на фестивалу.

 

Повратак на архиву