Фестивал дечје и омладинске медијске уметности „АРЛЕКИН 2019“

Под покровитељством МОН

arlekinfest.com

Датум одржавања: 7 – 10 јун 2019.године

Место: Варна

СТАТУТ

Фестивал се одржава под мотом „Свет у мојим очима“ а циљ му је да подстакне код деце и омладине имагинацију и стваралаштво, да би се средствима дигиталне технологије добили оригинални медијски продукти.

Фестивал се реализује уз подршку Општине Варна, Државне агенције за Бугаре у дијаспори, БДЖ, БНТ, БТА, БНР, листа „Бугарска сада“ из Чикага, Италијанског културног института.

Фестивал има два програма: национални и међународни. Учесници су деца и млади особе узраста до 20 година, из Бугарске и иностранства. Учешће је бесплатно за оба конкурса. Смештај учесника је у Гранд-хотелу у Варни, комплексу Свети Константин и Елена а трошкове смештаја сносе учесници.

Фестивал се одвија у следећим категоријама:

  • Филм и телевизија
  • Анимација
  • Радио
  • Интернет медији
  • Фотографија
  • Конкурс за песму „Филм – моја љубав, моја песма“

Конкурс за песму се спроводи по посебном правилу, који је објављен на сајту фестивала.

Сваки учесник (или група учесника) фестивала има право да се једним истим продуктом кандидује за учешће у само једном од програма. Један учесник може да се кандидује са највише 3 различита продукта (видеоклип, аудио-запис, фотографије и друго) у посебним категоријама сваког од програма.

За учешће у међународном програму у категорији Филм и телевизија и Анимација уз филм треба послати као посебну датотеку титлови (превод) на енглеском језику у формату SRT, SUB, SBV.

Пријава на фестивал врши се попуњавањем електронског формулара, који је објављен на сајту фестивала: arlekinfest.com. Пријаве поднете на други начин селекторска комисија неће разматрати. Сваки учесник након пријаве за учешће добија регистрацијски број за учешће на фестивалу.

Садржај продукта треба да буде у добром тону и да не садржи елементе дискриминације ни насиље.

Сваку пријаву за учешће у посебним категоријама оба програма разматра селекторска комисија сачињена од експерата, која одређује учеснике фестивала. Решење комисије је коначно.

До 1. марта 2019. године учесници у категорији Филм и телевизија свој продукт представљају промотивним клипом у трајању до једне минуте, а у другим категоријама представљају завршен продукт. Списак учесника фестивала објављује се на сајту фестивала до 15. марта 2019. године. Завршне верзије продуката предају се до 20. маја 2019. године.

Сваки продукт се предаје као датотека чије је име регистрациони број учесника.

Сваки продукт који учествује на фестивалу, представља се током трајања фестивала, пред жиријем и публиком. Након што су демонстрирали продукт, аутори одговарају на питања присутних. Препоручљиво је да учесници међународног програма иступају на енглеском језику. Ако то није могуће, користи се симултани превод преводиоца који није из екипе.

Сваки учесник фестивала испуњава изјаву о учешћу на фестивалу, којом су уређена његових фотографских и видео материјала, обрада личних података и коришћење његовог продукта. Ако је учесник малолетан, изјаву попуњава и родитељ/старатељ.

Током трајања фестивала, публика у сали тајно гласа, на основу чега се додељују награде публике за сваку од категорија.

Награде професионалног жирија су статуета и диплома.

ФИЛМ И ТЕЛЕВИЗИЈА

За учешће у овој категорији прихвата се видео клип, чији је аутор појединац или екипа. У екипи могу да буду ученици из разних школа. Видео клип треба да буде у HD или Full HD резолуцији у формату MP4, WMV, MPG2. Треба да одговора захтевима за једно од следећег: играни филм, документарни филм, репортажа, промотивни филм.

Учесници чији филм садржи музику и кадрове заштићене ауторским правима, треба да, ако фестивал затражи, предоче изјаву о коришћењу таквих материјала у складу са законом. Ако нема такве декларације, фестивал задржава право да не дозволи учешће филма у такмичарском програму.

У овој категодији додељује се награда Арлекин за идеју и сценарио, за сниматељско достигнуће, режију, монтажу, и по једна награда за сваку појединачну форму.

Играни филм

Кратка играна новела са радњом и јунацима. Филм треба да траје између 8 и 10 минута, укључујући најавну и завршну шпицу. Филмови не смеју да буду објављени на online платформи, нити да имају учешће на другим фестивалима и такмичењима у земљи, пре него што буду представљени на фестивалу Арлекин.

У оквиру ове форме може се учествовати готовим ауторским филмом или филмом који је урађен уз подршку.

У првој варијанти учесници сами разрађују сценарио, снимају и монтирају. У другој варијанти, у пролази се кроз следеће фазе рада на филму:

- пријављивање идеје за снимање филма – до 20. децембра 2018. године. Пријава се подноси путем електронског формулара на сајт фестивала.

- виртуелна обука за израду сценарија и о средствима изражавања у филмској уметности – од 15.01.2019. до 15.02.2019. године. Обавља се у виртуелној учионици у облику индивидуалних консултација.

- осигуравање помоћи за снимање и монтажу филма – након 15. фебруара 2019. године. Подршку могу пружити и ученици других образовних установа. Нема ограничења код избора глумаца за учешће у филмовима у овој форми. Могу учествовати ученици, родитељи, познаници па чак и професионални глумци.

Документарни филм

Филм у трајању од 8 до 10 минута, образовне оријентације, који приказује догађај, појаву, достигнуће или тему од друштвеног значаја.

Репортажа

Видеоклип у трајању до 3 минуте који одражава неки догађај или достигнуће које је у вези са узрастом учесника фестивала.

Промотивни филм

Филм у трајању до 5 минута, који приказује омиљено насељено место (град, село, насеље) у циљу рекламе. Аутори треба да покажу знамените локације и људе из места о коме је филм. Прихваћени филмови биће објављени на интерактивној мапи на сајту фестивала.

АНИМАЦИЈА

У овој категорији за учешће се прихватају кратки анимирани филмови, урађени разним техникама. Учесници се такмиче у три групе:

1. група – учесници узраста до 8 година;

2. група – учесници узраста од 9 до 14 година;

3. група – учесници узраста од 15 до 20 година.

У овој категорији за учешће се прихватају филмови у формату MP4, MOV, WMV, SWF, MPG2.

За сваку групу се додељује по једна награда Арлекин.

РАДИО

У овој категорији представљају се продукти у аудио формту у једном од следећег:

- радијско новинарство и

- аудио драматизација.

Продукт треба да траје до 7 минута и да буде у једном од следећих формата: MP3, WAV, AIFF. За сваку форму се додељује по једна награда Арлекин. За учешће у међународном програму прилаже се фонограм на енглеском језику, као текстуална датотека чије је име регситрациони број учесника.

Радијско новинарство

Аудио продукт као радио-емисија или репортажа. Када је оригинални продукт дужи од 7 минута, предаје се краћа верзија у којој се скраћује извођење музике.

Аудио драматизација

Аудио продукт који чини аудио драматизација књижевног дела у целини или његовог одломка.

ИНТЕРНЕТ МЕДИЈИ

У овој категорији учествују канали са сајтова YouTube, VBOX7, влогери и блогери са својим сајтовима.

Последњи постови не треба да буду старији од месец дана од датума кандидовања.

Учесници током трајања фестивала представљају свој продукт и одговарају на питања жирија и публике током 7 минута.

Додељује се једна награда Арленик за најбољи Интернет медиј.

ФОТОГРАФИЈА

У овој категорији се учествује индивидуално, а сваки учесник прилаже до 10 ауторских фотографија, без коришчења колажа у изради снимка.

Снимци не треба да буду мањи од 2550 x 3300 у неком од следећих формата: JPG, PNG, TIFF. Уз снимке, учесник шаље опис сваке фотографије, који треба да садржи податке о фото-апарату и објективу који су коришћени, и додатној софтверској обради на компјутеру. Име фотографије састоји се од регистрационог броја учесника, цртице и редног броја снимка.Пример за име треће фотографије учесника са редним бројем 124: 124-03.

Учесник фестивала представља пред жиријем и публиком своје фотографије и одговара на постављена питања у току 7 минута.

У овој категорији додељује се једна награда Арлекин.

Сви учесници у тој категорији могу да се прикључе конкурсу „Најбоља фотографија фестивала“, који се проводи током фестивала. Прилаже се фотографија снимљена током трајања фестивала тако што се постави на online платформу.

Срећно!

 

Повратак на архиву