Дани европске баштине 2015 – „Стари и традиционални занати – очување и одржање“

Министарство културе и информисања, као носилац програма Саветa Европе и Европскe комисије „Дани европске баштине“ већ тринаест година у Србији реализује овај програм. Програм има за циљ да подстакне ширу јавност на размишљање о вредности културног наслеђа, значају његовог очувања, али и покрене конкретне активности које би допринеле његовој заштити.

Овогодишња тема Дана европске баштине у Србији је „Стари и традиционални занати – очување и одржање“.

Стари занати, као одраз традиционалних знања, заузимају важно место у представљању богатства нематеријалне културне баштине једног народа, али и сведоче о културним и цивилизацијским прожимањима у прошлости. Данас је у Србији, као и у већини европских земаља, угрожен опстанак ове врсте наслеђа.

Унескова Конвенција о очувању нематеријалног културног наслеђа, издваја вештине у вези са традиционалним занатима као посебну област у којој се испољава нематеријално културно наслеђе. На Листу елемената нематеријалног културног наслеђа Србије, до сада је уписано шест старих заната, али њихов број је и већи с обзиром на то да је њихово практиковање уско повезано са другим видовима нематеријалног културног наслеђа.

Тим поводом у нашој школи je дана 15.10.2015. године одржан јавни час. Организатори ових догађају су проф. српског језика, Наташа Глигоријевић и проф. психологије Снежа Тошев-Миланов. Гости су били чланови природњачког друштва ''Натура Балканика'' који су говорили о свом раду, циљевима и приказали неколико краћих филмова о занатима.

Ученици су могли да виде неке од алата и производа тих заната.

Наредних дана у школи је постављена мања изложба са темом Стари занати. Ученици ОШ "Христо Ботев" посетили су изложбу. Поред онога што су могли да чују и виде, могли су да пробају укусне колаче, прављене по рецептима наших бака (бакин колач, ванилице, салчићи).

Дани европске баштине 2015

Дани европске баштине 2015

 

Повратак на архиву