Презентација пројекта ESSEDRA

Дана 28.11.2014. год. одржана је презентација пројекта под називом ESSEDRA (Environmentally Sustainable Socio-Economic Development of Rural Areas) који реализује Нво Натура Балканика из Димитровграда.

Ученици гимназије "Св. Кирило и Методије" могли су да чују како је овај пројекат настао, ко га финансира, који су главни циљеви пројекта и зашто је ово важан сегмент њиховог упознавања са традиционалном храном. У склопу презентације ученици су могли да дегустирају неке од производа који су уврштени у каталог ретких аутохтоних врста биљака, животиња и јела.

Укратко о пројекту

Балкан је један од најмање познатих региона Европе, још увек скрајнут у наизглед бесконачно дугом процесу интеграције у Европску Унију. Вековима раскрсница за људе, културе и регионе и даље је дом јединствених гастрономских традиција. Оне би могле послужити као економски, социјални и културни покретач многих руралних заједница осиромашених током деценија напуштања, миграције и оскудних развојних перспектива.

Ове традиције, још увек изузетно аутентичне, су у опасности од нестајања, угушене смртоносним загрљајем глобализације које сматра традиционално знање старомодним наслеђем прошлих времена. У стварности, њихово очување би значајно допринело процесу интеграције Балкана, укључујући и културну интеграцију у ЕУ.

Признајући да националне границе не могу раздвојити храну на Балкану, Terra Madre форум је покренут 2010. године, стварајући заједничку платформу за истраживање, разумевање али пре свега очување и одржање прехрамбеног наслеђа региона. Terra Madre мрежа промовише често мало познату храну региона, штитећи је од опасности да нестане и едукује потрошаче о томе како да разумеју и трагају за локалним традицијама, разумеју и цене локалне занатске производе и заједнице које их производе.

ESSEDRA пројекат је природни резултат раста и јачања мреже Terra Madre Балкана. Покренут је 2012. године и кофинансиран од стране Европске Уније кроз DG Enlargement. Сврха пројекта је подршка интеграционом процесу држава Балкана и Турске у Европу и у исто време стварање услова за те земље да сачувају свој идентитет, демонстриран кроз њихов запањујући диверзитет хране и занатских прехрамбених производа.

Пројекат ESSEDRA – Environmentally Sustainable Socio-Economic Development of Rural Areas делимично финансира ЕУ уз кофинансирање националних организација које реализују пројекат. У складу са актуелним трендовима дуготрајнијих ЕУ пројеката, ESSEDRA ће трајати 2 + 2 године, почев од децембра 2012. године. Водећа организација је Slow Food из Италије а партнерске организације су: EFNCP – Велика Британија, Muftak Dostlari Dernegi – Турска, VIS Albania – Албанија, Slow Food Bitola – Македонија, Association of Slow Food Convivia in Bulgaria – Бугарска, Фондација ADEPT – Румунија, Окуси Херцеговину – Босна и Херцеговина, Киноокус – Хрватска и Натура Балканика – Србија.

Генерални циљ пројекта је подршка интеграционим процесима ЕУ јачањем капацитета и давањем гласа и видљивости организацијама цивилног друштва Балкана и Турске које се баве пољопривредом, руралним развојем и квалитетом хране.

Специфични циљеви су:

  • јачање капацитета организација цивилног друштва за реализацију анализа, стратешко пропагирање и мониторинг политика које се односе на прехрамбени систем и рурални развој;
  • учествовање у јавној дебати о одрживом руралном развоју и утицање на политику и процес доношења одлука;
  • промовисање бољег повезивања одрживог функционисања руралних заједница и флексибилног локалног прехрамбеног система, одрживог коришћења земљишта и очувања биодиверзитета;
  • повећање свести становника о утицају јавних политика на њихов свакодневни живот и начинима сопственог утицаја на формулисање политике и процес реализације.

Најатрактивнија активност је теренски рад, у свакој од земаља учесница, на прикупљању материјала за Arc of Taste – глобални попис и представљање сорти биљака, раса животиња, локалних намирница и јела којима прети нестанак. Такође ће бити интересантно и учешће свих партнерских организација на Terra Madre Балкана 2014. године у Хрватској и Terra Madre Италије 2014. године.

Презентација пројекта ESSEDRA

Презентација пројекта ESSEDRA

Презентација пројекта ESSEDRA

Презентација пројекта ESSEDRA

Презентација пројекта ESSEDRA

Презентација пројекта ESSEDRA

Презентација пројекта ESSEDRA

 

Повратак на архиву