Дискусија у Европском парламенту

14. и 15. марта 2016. године, на позив г-дина Андреја Ковачева, директорка наше школе Снежана Симеонов је учествовала у дискусији Европског парламента у Бриселу на тему: "Познавање прошлости - наук за будућност". Основна тема дискусије је била неопходност промене наставних планова за историју и почетак изучавања тоталитарних режима у 20. веку, као и комунизма.

Током 2008. године Народна скупштина Р. Бугарске је подржала Прашку декларацију о европској савести и комунизму која позива европљане да промене наставне планове из историје.

Последњих неколико година народни посланици су покренули неколико иницијатива а њихови напори и две иницијативе грађана су обједињени у заједничку петицију Министарству просвете и науке под покровитељством председника Росена Плевнелијева. Циљ ове петиције и дискусије је да помогне институцијама у њиховим напорима да задовоље очекивања цивилног друштва. Иницијатива води схватању да знање о прошлости представља мост за будућност, који ће ојачати европску интеграцију и помоћи да се оствари помирење на основу истине и памћења.

Дискусија у Европском парламенту

Током дискусије је приказана скраћена верзија документарног филма "Народни дом терора", у режији Стојче Шишкова, који је добио награду "Златни ритон" у Пловдиву.

Закон о основама система образовања и васпитања Републике Србије дозвољава да националне мањине укључују садржаје из националне културе и историје у наставни план и програм. Припрема се и израда стандарда за учење тзв. "елемената националне културе". Директорка Снежана Симеонов је председница Комисије за образовање у Националном савету бугарске националне мањине у Србији и активно учествује у изради поменутих планова, стандарда и стратегија.

Дискусија у Европском парламенту

 

Повратак на архиву