Форум Бугара из балканских земаља

Од 17. до 19. маја 2017. године у Софији, одржаће се иницијатива „Мисија: Наслеђе“ - Национални форум Бугара из балканских земаља. Иницијатива је организована у оквиру Међународне деценије зближавања култура 2013.–2022. и посвећена је 21. мају - Међународном дану културних различитости дијалога и развоја и 24. мају - Празнику словенске писмености и бугарске културе.

Форум представља сусрет више од 50 представника бугарске националне мањине из многих балканских земаља: Турске, Грчке, Србије, Македоније, Албаније, Косова, Хрватске, Румуније и др., као и студената из балканских земаља, који студирају на високошколским установама у Софији.

Догађај је организован од стране удружења „Глобално стваралаштво“ са институционалном, логистичком и финансијском подршком Министарства културе, Државне агенције Бугара у дијаспори, Државног института културе при Министарству спољних послова, Министарства образовања и науке, Регионалног центра за очување нематеријалног културног наслеђа Југоисточне Европе под заштитом УНЕСКА, Института за етнологију и фолклористику Етнографског музеја при Бугарској Академији Наука, Општине Софије и др.

Форум ће се одржати под патронатом и са учешћем подпредседника Републике Бугарске, госпође Илијане Јотове.

Србију ће представљати докторанти и студенти у РБ, представници Гимназије „Св. Кирило и Методије” у Димитровграду Снежана Симеонов, директор и Сузана Николов, професор физике.

Присутни ће се упознати са нашом традицијом и коренима кроз документарни филм „Наши корени”, снимљен на основу проучавања, извршеног од стране ученика Гимназије у девет пограничних села, у оквиру пројекта ИПА –прекогранични програм Бугарска –Србија, под називом :„Наши корени за бољу будућност-формула добросуседских односа”.

Директор школе, Снежана Симеонов, учествоваће на округлом столу на тему: „Бугари на балканском културном пространству“ . Она ће говорити о језику, образовању на матерњем језику у Србији , / о искуству Гимназије/, поштовању празника, очувању идентитета Бугара у Србији.

 

Повратак на архиву