Наш ђак - Марко Тодоров

Рођен 31.08.1996. године. Ученик гимназије Свети Кирило и Методије у Димитровграду. Поред редовних школских обавеза успешно се бави спортом и музиком. Члан је карате клуба „Цариброд“, а као бубњар ради у неколико бендова у граду.

Наш ђак - Марко Тодоров

Ипак Маркови највећи успеси везани су за спорт тачније за карате. Овим спортом активно је почео да се бави 2004. године као члан карате клуба „Цариброд“ код тренера Александра Ранђеловића. Први велики успех било је освајање трећег места на Интернационалном карате турниру „Ipon 2005„ у Лесковцу. Те године сенсеи Велибор Димитријевић, велико светско име у карате спорту ставља потпис на дипломи о рангирању, додељује Марку жути појас и звање “Kase ha shotokan ryu karate do” kao 8 KYU. Због пресељења тренера Ранђеловића у иностранство, годину и по дана тренинзи су прекинути. 2007. године обнавља се рад карате клуба сада са новим тренерима из Института за борилачке вештине „Црна кобра„ из Пирота Гораном Крстићем и Милошем Тодосијевићем. Упорним радом и залагањем Марко се брзо враћа у форму и већ марта 2008. на првенству Србије одржаном у Пироту, постаје првак Србије у катама Kyokushinkai-у, категорија старији пионири. После тога ређају се успеси и медаље. Више пута је био првак Србије на првенственим и куп такмичењима.

Наш ђак - Марко Тодоров

Његов рад и успехе приметили су и челници Шотокан карате савеза Србије коме припада и карате клуб „Цариброд“, па од 2012. године по први пут добија шансу да брани боје своје земље као члан репрезентације Србије у Милану у Италији. После тога запажени су његови наступи на европском првенству у Егеру (Мађарска), као и наступи на још два светска првенства у Новом Саду и граду Дамброва Гурњича у Пољској. 2013 године полаже испит за мајстора каратеа код селектора репрезентације Србије сеснеиа Аце Ћировића и Милорада Ћопића и постаје носилац црног појаса први дан, чиме постаје први мајстор каратеа у свом клубу од оснивања. У његовој ризници одликовања стоји стотинак медаља, велики број пехара, плакета, диплома и других награда. Само у 2014. години освојио је 21 медаљу, од којих 12 златних. Те године био је шампион купа Србије у Пожаревцу у категорији борбе, млађи сениори до 68 кг. У истој категорији био је и вицешампион државе на Првенству Србије у Лазаревцу. На светском првенству у Пољској као члан ката тима са колегама из репрезентације Жарком Радивојевићем и Борком Радивојевићем осваја високо пето место у жестокој конкуренцији. Његови успеси допринели су да се за карате клуб „Цариброд“ и уопште Димитровград чује не само у Србији, а и шире. За његов успех заслуге припадају пре свих тренеру Горану Крстићу. Велику подршку пружају му родитељи, а од великог значаја је и разумевање и подршка његових професора из гимназије. Његове успехе и рад препознали су и челни људи Димитровграда последњих година без обзира која је опција била на власти. Маркови успеси су резултат његовог упорног рада. Много зноја, а понекад и крви је проливено на татамијима широм земље и шире да би се дошло до овде где је он сада. Упоредо са спортом и музиком труди се и да буде солидан ђак. Марковим успесима поносе се не само клуб, већ и цео град.

Наш ђак - Марко Тодоров

Наш ђак - Марко Тодоров

Наш ђак - Марко Тодоров

<

 

Повратак на архиву