1. март - Баба Марта

Данас обележавамо Баба Марту, један од најпоштованијих бугарских обичаја, стар више од хиљаду година.

Сваког 1. марта Бугари се ките црвено-белим мартеницама - симболом здравља и радости, очекујући завршетак зиме и почетак пролећа.

Поводом 1. марта и древног бугарског обичаја који нам доноси Баба Марту и радост због почетка новог животног цилкуса у природи, у нашој школи су организоване радионице, на којима су ученици правили мартенице. Тако су ученици заједно са својим наставницима бугарског језика обележили овај празник.

1. марта се људи, дрвеће и животиње ките црвено-белим мартеницама, симболом здравља и успеха.

Новије легенде повезују матреницу са доласком Аспарухових Бугара на Балканско полуострво. Има пуно оваквих легенди. Страи Бугари су веровали, да у природи постоји нека зла сила, која се буди 1. марта, дана када по народном веровању почиње пролеће. Верује се да нас мартеница штити од те зле силе, а највише од болести и урока. Мартенице се скидају са одеће, када особа види прву роду и тада се она качи на процветало дрво или ставља под неки камен.

Ове године је Општина Димитровград, на челу са председником Иванов Небојшом, свим образовним институцијама у Димитровграду донирала мартенице. Сви наши ученици и радници су добили овај симбол здравља и среће!

Срећна Баба Марта!

1. март - Баба Марта

1. март - Баба Марта

1. март - Баба Марта

1. март - Баба Марта

1. март - Баба Марта

1. март - Баба Марта

1. март - Баба Марта

 

Повратак на архиву