Презентација Сунчаног часовника

Презентација Сунчаног часовника

Поводом Дана просветних радника, у гимназији „Свети Кирило и Методије“ у Димитровграду је 08.11.2017. године одржана презентација Сунчаног часовника коју је водио професор физике Ратко Манчев. Поред представника димитровградских образовних и културних установа, локалне самоуправе, грађана, медија, међу присутнима су били и професор Милутин Тадић са Географског факултета у Београду, професор Драган Гајић и декан ПМФ-а у Нишу Иван Манчев, као и Борјана Бончева и Венцислав Крстев из Астрономске асоцијације Софија.

Презентација Сунчаног часовника

Презентација Сунчаног часовника

Професор физике Ратко Манчев је рекао да је инспирацију за израду овог амбијенталног Сунчаног часовника већих размера нашао читајући бугарски часопис “Андромеда“ и стручну литературу.

„Читајући “Андромеду“ наишао сам на чланак где су описана занимљива решења у Француској, где је на једном тргу направљен Сунчани сат у виду лептира. Касније сам у стручној литератури наишао на текст у коме сам прочитао да је професор Тадић са Географског факултета у Београду направио један велики Сунчани сат у центру Краљева. Онда сам решио да са ученицима у секцији “Млади физичар“ започнемо са основним мерењима, упознавањем основних појмова, цртањем основних линија и тако смо дошли на идеју да направимо једну амбијенталну целину“.

Презентација Сунчаног часовника

Презентација Сунчаног часовника

Рад на Сунчаном часовнику интензивно је почео 2015. године, а сама идеја настала је још 2005. године, годину коју је UNESCO прогласио Међународном годином физике. У простору испред улаза у гимназију идеално су уклопљене димензије читавог часовника које износе преко 300 квадратних метара, монтиран је полос, алуминијумска цев дужине 6,5 метара на зиду школе, а исписани су и поучни стихови на спољашњем зиду поред кабинета физике, истиче Манчев и додаје: „Мислим да смо у раздобљу у којем смо детаљно и са задовољством радили на часовнику успели да направимо да он сада има карактеристично име, атрактиван дизајн, карактеристичну поетску поруку, као и значајну величину и положај у школском дворишту“.

Презентација Сунчаног часовника

Презентација Сунчаног часовника

„Надам се да ће Сунчани сат бити у служби просветних радника и ученика из разних наставних јединица. Часовник представља атракцију за посетиоце нашег града, а уједно је и својеврсни имиџ који улепшава школско двориште. Био бих веома задовољан ако овим примером успемо да мотивишемо и анимирамо млађе колеге да раде нешта слично, а како би деца волела да уче, то што уче“, закључио је Манчев.

А. Тодоров

Фото: Славиша Миланов

Презентацију Сунчаног часовника у PowerPoint формату (око 17МВ) можете преузети овде.

 

Повратак на архиву